Orači

O Oračih

Že desetletja pred ustanovitvijo društva so se v Dornavi in okolici v pustnem času pojavljale skupine oračev.

Ko je bilo ustanovljeno Turistično-etnografsko društvo Lükari, so se mu pridružili tudi orači in pričeli delovati kot sekcija.

Nastopili so že na 1. Fašenku po dornavsko 1996. leta. Skupina je takrat štela sedem članov: Janko Peteršič, Jože Peteršič, Marjan Hrga, Bogdan Hrga, Franc Horvat, Ivan Zemljarič in Kondrad Hrga.

Že naslednje leto so sodelovali na pustni povorki na Ptuju. Od takrat dalje so se udeleževali pustnih povork doma in v naši bližnji okolici: v Markovcih, Bukovcih, Cirkulanah, Ormožu, Lenartu. Pot jih  zanese tudi k našemu pobratenemu Turističnemu društvu v Mežico, pa še v Mozirje in Šoštanj.

V posebno lepem spominu jim je ostalo gostovanje v Šabcu v Srbiji. Tam so skupaj z društveno sekcijo Dornavski cigani in Lükari sodelovali na 3. Čivijaškem karnevalu. Spremljal jih je župan Rajko Janžekovič in 2. princ ptujskega karnevala Zoki Križaj. Vtisi s tega gostovanja so nepozabni zaradi prijaznega sprejema pri naših gostiteljih in navdušenega pozdravljanja obiskovalcev karnevala.

Veseli so bili tudi povabila Ptujčanov. Z njimi so v pustnem času obiskali parlament v Ljubljani in simbolično zaorali  v našem glavnem mestu.

Na jubilejnem 50. Kurentovanju na Ptuju leta 2010 je naša skupina sodelovala s 50 orači, ki so vlekli velik plug.

Leta 2012, ko je bil Ptuj partnersko mesto EPK, je bila izvedena zelo odmevna prireditev Kurentova svatba, na kateri so sodelovali tudi dornavski orači. Prireditev, ki je navdušila vse obiskovalce,   je na nas pustila neizbrisen pečat in nepozabne spomine.

Ker so v vseh teh letih preorali že veliko poti, je med nami vzniknila ideja o še eni pustni prireditvi v društvu. Zraven Fašenka po dornavsko se  je leta 2008 rodila Prva brazda. Priprave na to prireditev se pričnejo z okrasitvijo pluga, ki ga ozaljšamo z lepo zeleno smrečico, okrašeno s papirnatimi rožami. Rože iz papirja nam vsako leto izdelajo članice naše aranžerske sekcije. Po svečnici, točno opolnoči, se zberemo orači skupaj z istoimenskimi skupinami iz sosednjih vasi Kicarja, Podvinc, Markovc. Skupaj z vaščani simbolično zaorjemo prvo brazdo izpred gasilskega doma v Mezgovcih do občinske stavbe v Dornavi. Tukaj nam domači župan simbolično izroči ključe občine za čas pustnih dni vse do pepelnice. Županu in občinskemu svetu jih vrnemo na pustni torek. Takrat jih na šaljiv način opozorimo na vse nepravilnosti, ki smo jih zaznali med pustnim oranjem, in predlagamo izboljšave.

Članstvo v naši skupini se je v  26. letih nekajkrat menjalo. Načeloma nas je devet, šest fantov je v vlogi konjev, spremljajo  nas kurent, ki je za plugom, pobiralec darov in pokač. Kot nekoč hodimo od hiše do hiše, zaorjemo na dvorišču, posejemo seme ter gospodarju in gospodinji zaželimo dobro letino. Ob tem pa prepevamo stare ljudske pesmi.

Morda se bo kdo vprašal, zakaj nekateri vztrajajo v skupini oračev že dvajset let. Druži jih prijateljstvo, dobra volja in želja po ohranjanju starih običajev. V današnjem hitrem življenjskem tempu se vse bolj spreminja tudi življenje na vasi. Stari običaji izginjajo v pozabo. Upam, da se bodo našli mladi fantje, ki bodo naše delo nadaljevali, da pesem oračev v pustnem času ne bo zamrla.